tiistai 4. syyskuuta 2012

Hyvä arkkitehtuuri 1 - Ympäristön huomioiminen

Tekisi mieli kirjoittaa jotain hyvästä arkkitehtuurista. Ympäristön huomioiminen? Rakennus rakennetaan osaksi ympäristöään. Minun mielestäni hyvä arkkitehtuuri parantaa ympäristöään. Kuulostaa itsestään selvältä, eikö?

Jostain kumman syystä jopa taitavat ja moninkertaisesti palkitut arkkitehdit suunnittelevat toisinaan rakennuksia, jotka suhtautuvat ympäristöönsä piittaamattomuudella ja ylenkatseella. Vaatimattoman ja hieman ajastaan jääneen virastorakennuksen viereen suunnitellaan itsetietoinen ja sinänsä komea viritys, joka saa naapurinsa näyttämään entistäkin nuutuneemmalta. Missä vika? Antaako uudisrakennuksen suuri koko luvan olla huomioimatta ympäristöä?

Mikä se ympäristö sitten on ja miten sitä voi huomioida? Kaupunkiympäristö koostuu pääasiallisesti toisista rakennuksísta, mutta myös kaduista, kujista, aukioista, puistoista, kasvillisuudesta jne. Helppo tapa huomioida naapurirakennukset sekä lähialueen rakenteet on lainata aiheita ja elementtejä ympäristöstä (esim. materiaalit, mittasuhteet, muodot, värit, julkisivun osien korkeudet). Lainaaminenkin on tietysti taitolaji.

Mikä kelpaisi esimerkiksi ympäristöään huomioivasta arkkitehtuurista? Jokainen miettiköön itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti